Tel: 58 341-98-16. Przedszkole jest czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 6:30-17:00.

Kronika wydarzeń

Może nam nie uwierzycie...?  Ale słodycze mogą być zdrowe...:) w dodatku mogą nam pomóc przed ważnym testem, mogą poprawić humor dostarczając hormony szczęścia:) Szczególnie czekolada z dużą zawartością kakao - najlepiej 90%, lub słodzone miodem oraz suszonymi owocami, oraz wypełnione orzechami - batoniki.

Ale jest warunek... by słodycze były zdrowe, dla dzieci nie powinny być słodzone cukrem:) tak, tak... a już w żadnym wypadku syropem glukozowo-fruktozowym, słodzikami itp....

Dla dzieci najzdrowszy jest miodek, taki prawdziwy:) suszone owoce, którymi można posłodzić herbatkę, cukier z brzozy - tzw. ksylitol, który w dodatku uchroni nas przed próchnicą:) melasa z buraków, winogron, stewia i wiele innych zdrowych alternatyw dla cukru.

Tego właśnie dowiedzieliśmy się w piękny mikołajkowy poranek, na naszych kolejnych warsztatach z cyku  "Przepis na zdrowy mózg". Po raz kolejny spotkaliśmy się w licznym gronie Rodziców i dzieci, by wspólnie przygotować smaczne i zdrowe słodkie smakołyki:)

Dzieci ochoczo zabrały się do pracy, a po umorusanych od czekolady, miodku, bakalii i innych pychotkach buziach i rączkach, widać było, że dzielnie dotrzymują tempa swoim Rodzicom, od czasu do czasu coś tam podjadając:)

Wspólnie w grupach przygotowaliśmy, pyszną szarlotkę, śniadaniowe batoniki, surowe browns i sezamowe ciasteczka bez pieczenia. Do wszystkich pyszności, Rodzice zaparzyli pyszne, rozgrzewające, pachnące imbirem, goździkami, malinami.....w ogóle świętami - herbatki.

Na koniec odbyła się degustacja, podczas której zniknęło wszystko z talerzy z prędkością światła…:)

Na pocieszenie dla tych, dla których nic nie zostało, oraz dla grzecznych dzieci i Rodziców św. Mikołaj pozostawił malutki upominek.

Wszystkim, którzy jak my, chcą zajadać się wyłącznie zdrowymi słodkościami załączamy przepisy, życząc smacznego!!!


Surowa szarlotka

4 średniej wielkości jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
świeżo mielone siemię lniane do zagęszczenia masy (około 1 – 2 łyżki)
sok z połowy cytryny
200 g pestek słonecznika
200 g niesiarkowanych rodzynek
2 płaskie łyżeczki cynamonu
poszatkowane orzechy włoskie do ozdoby

Miksujemy pestki słonecznika dość drobno, ale nie na jednolity proszek. Dodajemy rodzynki i blendujemy aż powstanie rodzaj lepkiej kruszonki. Masę wykładamy na posmarowaną olejem blachę. Wyrównujemy ugniatając. Jabłka miksujemy na jednolity mus. Pod koniec miksowania dodajemy siemię lniane, cynamon i sok z cytryny do smaku. Jeżeli masa jest za mało słodka, możemy dodać trochę miodu lub syropu z agawy. Warstwę musu jabłkowego wykładamy na kruszonkę. Wyrównujemy masę, posypujemy cynamonem i orzechami.


Herbata z lipy, maliny i miodu

łyżka kwiatu lipy,
łyżka suszonych malin,
miód.
Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu


Śniadaniowe batoniki zbożowe wg Nigelli Lawson
1 puszka mleka skondensowanego [niesłodzonego!]
250g płatków owsianych
75g wiórków kokosowych [nie lubię, to i nie dałam, za to wrzuciłam więcej ziarenek, by zachować proporcje]
100g suszonej żurawiny
mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika (tu: możesz dobierać proporcje wedle uznania – łącznie do 125g)
125g orzechów laskowych

Jak je przygotować?
1. Rozgrzałam piekarnik do 130 st C. Wyłożyłam blachę [wymiary:23x33] papierem do pieczenia i posmarowałam ją olejem.

2. Podgrzałam mleko skondensowane.

3. Mleko się podgrzewało, a ja mieszałam  pozostałe sypkie składniki.

4. Potem zalałam je mlekiem i  wymieszałam drewnianą łopatką.

5. Rozprowadziłam masę na blaszce za pomocą łopatki, Nigella sugeruje - rękami ( w jednorazowych rękawiczkach lateksowych), żeby   wyrównać powierzchnię.

6. Piekły się ok. 1h.

7. Wyjęłam blachę z piekarnika i po upływie 15 minut [mają być jeszcze ciepłe]  pokroiłam na prostokątne  kawałki.


Herbata czarna  cynamonem

łyżeczka czarnej herbaty,
cynamon, 2 goździki.
Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.

Sezamowe ciasteczka bez pieczenia

Składniki:
10 łyżek zmielonych nasion sezamu
3 łyżki zmielonych otrębów pszennych
4 łyżki miodu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamon
2 łyżki całych ziaren sezamu

Zmielone nasiona sezamu wymieszaj ze zmielonymi otrębami i przyprawami. Składniki połącz z miodem i dokładnie wymieszaj.  Z masy ugnieć kuleczki i obtocz je w ziarnach sezamu. Podawać w towarzystwie owoców: kiwi, pomarańczy, jabłka.

Herbatka z miętą

"Pada śnieżek, pada, mkną po niebie sanie

A między chmurkami czerwone ubranie.

Kto to taki? Kto to taki?

To Mikołaj z prezentami pędzi do przedszkola ..."


Już od samego rana dzieci wypatrywały specjalnego gościa. Święty Mikołaj przybył do naszego przedszkola z aniołkami i elfem. Został przywitany uśmiechniętymi buźkami i radosnymi piosenkami przedszkolaków. Wszystkie dzieci otrzymały prezenty, a każdej grupie Święty wręczył dodatkowe niespodzianki. Oczywiście przedszkolaki zapewniały Mikołaja, że były grzeczne i nadal takie pozostaną.

Na koniec Mikołaj pożegnał wszystkich i obiecał, że wróci w przyszłym roku. Był to dzień pełen wrażeń i radości.

Mikołaju, dziękujemy!

Zapraszamy do galerii zdjęć...

Pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu  "Przepis na zdrowy mózg" za nami!!!!

Oj działo się, działo...!!!!

Wspólna zabawa Rodziców rozpoczęła pierwsze spotkanie w ramach którego będziemy poznawać zasady wspierania naszego mózgu,  nie tylko ćwiczeniami, lecz przede wszystkim zdrowymi i pysznymi posiłkami.

Królową pierwszych "śniadaniowych" warsztatów pod tytułem: "Obudzenie to nie zawsze pobudzenie mózgu do pracy. Jak wspierać myślenie i koncentrację przez żywienie." była Kasza Jaglana:)

Pracowaliśmy w czterech zespołach, a w każdym liderowały nasze dzieci:) Z kaszy zrobiły (z małą pomocą swoich Rodziców:) -  pyszny koktajl, sałatkę, pożywną i słodką kaszę z jagodami goji, a na deser pyszne jaglane kulki a la Rafaello :) To były zupełnie nowe, odkrywcze smaki...szczególnie dla obecnych Tatusiów....:)

Ale, prawie wszyscy przełamali w sobie opór i chętnie degustowali jaglane smakołyki.

Kasza jaglana - drobne, żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką, zawierają więcej składników mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Są wśród nich potas, magnez, wapń i fosfor. Ze względu na zawartość błonnika kasza jaglana wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm. Kasza ma właściwości antyoksydacyjne,  a z dodatkami takimi jak dynia, suszone owoce, jagody goji, jarmuż, orzechy, ziarna, wszystkie składniki zawierające źródła witamin a grupy B, kwasy Omega 3 i 6 wspiera przewodnictwo nerwowe naszego mózgu, wzmacnia pamięć i koncentrację.

Warsztaty prowadziły dietetyk - Pani Ania i Pani Paulina - która przejęła stery naszej lokomotywy i podczas prezentacji dla Rodziców, wspaniale zorganizowała czas dzieciom.

Już dziś zapraszamy na kolejne warsztaty z cyklu Przepis na zdrowy mózg - które odbędą się 6 grudnia - w Mikołajki - będziemy przygotowywać zdrowe i pyszne słodycze dla dzieci.

Zapraszamy!!!!

Dnia 23 listopada 2015 roku wszystkie 5-latki wyruszyły do Manhattanu na zajęcia teatralno-ceramiczne, które organizowane są we współpracy z Gdańską Szkołą Artystyczną.

Dzieci wspólnie z animatorami przeżyły radosną i twórczą przygodę. Uczyły się swobodnego poruszania się na scenie, oraz rozwijały umiejętność odgrywania i wcielania się w role. Przedszkolaki miały okazję poczuć się jak prawdziwi aktorzy teatralni.

Zajęcia  z ceramiki były prawdziwą ucztą dla wyobraźni. Dzieci poznały technikę lepienia z gliny, narzędzia jakie wykorzystuje się przy pracy z gliną.

Wróciliśmy do przedszkola zainspirowani nowymi pomysłami.

Z wielką przyjemnością wykorzystamy zdobytą wiedzę w praktyce!

Nasze przedszkolaki miały okazję wziąć udział w jesiennym konkursie plastycznym gdańskiego Pałacu Młodzieży pt. „Owoce i warzywa – jem to, co smaczne i zdrowe”.

Wszystkie przygotowane prace były piękne, a jedna z prac naszych przedszkolaków została wyróżniona!

Hania Szarmach z grupy 4-latków zdobyła 2. miejsce, a jej praca znalazła się na wystawie nagrodzonych dzieł. Podczas uroczystej gali dzieciom zostały wręczone dyplomy oraz nagrody. Hani praca zdecydowanie wyróżniała się wśród innych, co z pewnością dostrzegła komisja.

Gratulujemy! I życzymy wielu dalszych sukcesów.

Kontakt telefoniczny +48 58 341-98-16
Formularz kontaktowy De La Salle
Jak do nas trafić?Obywatelska 3 , Gdańsk